Zupa pokrzywowa

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Dąbrówka Morska

Stowarzyszenie działa od 8 marca 2020 roku. Celem stowarzyszenia jest działalność charytatywna, upowszechnianie kultury fizycznej, promocja zdrowia, wytwarzanie produktów lokalnych. Członkinie zrzeszenia znane są ze swoich doskonałych dań przygotowywanych na różnego rodzaju imprezy i festyny. Największym zainteresowaniem zwykle cieszy się zupa pokrzywowa, pierogi z grochem i pieczarkami, a także nalewka z kwiatu czarnego bzu, które każdorazowo zbierają zachwyty i pochwały.

Głowna grafika produktu

Zupa pokrzywowa

Zupa gotowana jest w naszej miejscowości od bardzo dawna. Tradycyjna receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Ze względu na ciężkie warunki panujące na wsi w okresie międzywojennym nasze babcie i prababcie aby zapewnić choć skromny posiłek rodzinie gotowały zupę z pokrzyw, które były powszechnie dostępne, a także posiadały moc prozdrowotną ze względu na cenne witaminy.Wykonanie: gotujemy wywar drobiowo-warzywny, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszklone na maśle młode liście pokrzyw wraz z cebulką i czosnkiem. Pokrzywę z cebulką przekładamy do bulionu i gotujemy 30 minut. Następnie całość blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Podajemy z jajkiem, grzanką z pieczonego chleba tostowego oraz śmietaną.

Zupa pokrzywowa
Zupa pokrzywowa z chlebem