Wędliny Tradycyjne „Jolanta Zapart”

„Wędliny Tradycyjne Jolanta Zapart” to firma rodzinna, zlokalizowana jest we wsi Krzyszkowice w Gminie Kazimierza Wielka. Została założona w 2013 roku, na bazie wieloletniego rodzinnego doświadczenia sięgającego lat 60. XX wieku. Firma jest znana z kultywowania tradycyjnych metod produkcji, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat ich wyrobów. „Wędliny Tradycyjne Jolanta Zapart” to synonim wysokiej jakości, tradycji i pasji. Produkty tej firmy to gwarancja autentycznego smaku i naturalnych składników, które zadowolą nawet najbardziej wymagających koneserów wędlin. Dzięki zaangażowaniu w kultywowanie tradycji, firma zyskała uznanie i lojalność wielu klientów, którzy cenią sobie prawdziwe, regionalne smaki.

Głowna grafika produktu

Kaszanka

Kaszanka jest produktem przygotowywanym wyłącznie ze świeżych składników, odpowiednio pikantny. Wyrób przygotowywany jest z gotowanego mięsa wieprzowego z podrobami oraz rosołu z wywaru mięsnego wraz z kaszą. W ofercie zakładu znajdują się: kaszanka w batonie, pieczona w formie oraz w jelicie naturalnym. Produkt jest doskonały jako przystawka do wiejskiego chleba, a także świetna do pierogów. Kaszanka to wyjątkowy wyrób mięsny o bogatej historii i głębokim, intensywnym smaku. Dzięki różnorodnym sposobom przygotowania, zyskuje wielu miłośników zarówno wśród tych, którzy cenią tradycyjne smaki, jak i wśród miłośników nowoczesnej kuchni, poszukujących unikalnych doznań kulinarnych. Kaszanka to prawdziwa perła wśród wędlin, łącząca tradycję z wyrafinowanym smakiem.

Kiełbaśnica Kazimierska

Kiełbaśnica kazimierska to wyjątkowa potrawa, która ma korzenie sięgające lat 50.-70. XX wieku. Ta tradycyjna przysmak pochodzi z wsi Krzyszkowice, malowniczo położonej w południowo-zachodniej części województwa świętokrzyskiego, w powiecie kazimierskim. Produkowana przez przedsiębiorstwo 'Wędliny Tradycyjne Jolanta Zapart’, kiełbaśnica kazimierska to symfonia smaków oparta na starannie dobranych składnikach. Do jej przygotowania używa się mięsa wieprzowego, takiego jak szynka, łopatka i karkówka wraz z tłuszczem. Ponadto do farszu dodawany jest wcześniej przygotowany rosół gotowany na golonce z dodatkiem warzyw i przypraw. Rozdrobnione mięso ze wszystkimi dodatkami jest starannie wyrabiane, wkładane do zakręcanych słojów szklanych i parzone lub gotowane. Cykl pasteryzacji jest powtarzany 2 lub 3-krotnie, aby produkt dłużej zachował swoją świeżość i trwałość. Produkt został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi w dniu 21 grudnia 2016 roku w kategorii Produkty mięsne w woj. świętokrzyskim.