Bigos Pojawski
Bigos jest jednym z popisowych dań Koła Gospodyń Wiejskich „Pojawianki”, wykonywany był wielokrotnie podczas wydarzeń kulturalnych i niezmiennie ze smakiem był kosztowany przez mieszkańców. Do wykonania potrawy potrzebujemy kapustę zwykłą oraz kiszoną, wywaru z kości wieprzowych, kiełbasę i boczku od lokalnych producentów, a także przyprawy. Najlepszy smak bigos uzyskuje po przynajmniej jednej nocy w lodówce. Dlatego po ugotowaniu, odstaw go do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Następnego dnia podgrzej bigos na wolnym ogniu, regularnie mieszając. Wtedy smaki się przegryzą i bigos osiągnie swój niepowtarzalny smak. W przygotowanie bigosu członkinie KGW „Pojawianki” wkładają całe swoje serce, doświadczenie i umiejętności. Dzięki temu zachwyca on wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.