Placek „Burocorz”

Jolanta Pietrzyk

Pani Jolanta Pietrzyk z Broniszowa to aktywna działaczka w Kole Gospodyń Wiejskich w gminie Kazimierza Wielka. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych znaków rozpoznawczych Pani Jolanty jest jej niezwykły talent kulinarny, który sięga głęboko w rodzinne korzenie. Jej specjalnością, jaką z dumą prezentuje na każdym spotkaniu czy festynie, jest legendarny placek „BUROCORZ”. To niezwykłe połączenie tradycji i świeżości, gdzie główną rolę grają buraki cukrowe. Przepis na ten wyjątkowy smakołyk przekazała jej babcia, a ona sama z pasją kultywuje i udoskonala recepturę.

Głowna grafika produktu

Placek „Burocorz”

Placek „Burocorz”, to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Jego główny składnik, burak cukrowy, stanowi nie tylko bazę smaku, ale również odwołanie do tradycji i historii miejscowej produkcji cukru w cukrowni „Łubna”. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: buraka cukrowego, mąkę, jajka, cukier (syrop z buraka), jabłko, mak, masło, śmietanę oraz drożdże. Kompletujemy składniki i już możemy zaczynać pracę nad specjalnością kuchni pani Jolanty. Gotujemy baka cukrowego, trzemy z tarce, kolejno łączymy ze składnikami i dodajemy drożdże. Następnie, wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Wierzch posypujemy makiem i układamy cienko pokrojonego gotowanego buraka lub jabłko. Pieczemy w piekarniku. Podczas każdego kęsa, możemy poczuć, jak historia i współczesność splatają się w harmonijną całość, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarno-kulturowe. Plack „Burocorz” to nie tylko danie, ale również opowieść o bogactwie ziemi i tradycji, która przetrwała próbę czasu, żyjąc dalej w sercach i kuchniach lokalnej społeczności.