Konfitura z morwy oraz nalewka Morówka babci Joli

Joanna Literska

Pani Joanna Literska pochodzi z Broniszowa w gminie Kazimierza Wielka i specjalizuje się w produkcji wyrobów z morwy białej i czarnej, takich jak dżemy, konfitury, soki i nalewki. Morwa, choć nieco zapomniany owoc, rośnie na terenie jej gospodarstwa, które sama pielęgnuje. Jej działalność skupia się na praktycznym wykorzystaniu tego owocu. W jej pracowni można znaleźć szeroki wybór produktów, których głównym składnikiem jest morwa. Pani Literska dba o wysoką jakość swoich wyrobów, zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym. Jest to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a aromaty świeżych owoców wypełniają powietrze. Dzięki zaangażowaniu pani Joanny, morwa ponownie zyskuje uznanie wśród lokalnej społeczności i nie tylko, jako cenny składnik kulinarny.

Głowna grafika produktu

Konfitura z morwy oraz nalewka Morówka babci Joli

Konfitura z morwy to pyszny i aromatyczny przysmak, który można przygotować z dojrzałych owoców morwy i cukru. Jest bogata w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie organizmu. Morwa zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K, oraz minerały takie jak żelazo, potas, magnez, wapń i mangan. Dzięki tym składnikom, konfitura z morwy może wspomagać odporność, wzmacniać kości i zęby, oraz regulować pracę serca. Do wykonania konfitury potrzebujemy owoców morwy białej lub czarnej oraz cukru. Dojrzałe owoce wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu, nie mieszając zbyt często aby nie rozdrobnić owoców. Kolejno, dodajemy sok z cytryny i smażymy do uzyskania pożądanej gęstości. Kolejnym lokalnym produktem wykonywanym przez Panią Joannę Literską jest „Nalewka Morówka babci Joli’. Nalewka z morwy to alkoholowy napój o intensywnym smaku i aromacie morwy, który można przygotować poprzez macerację owoców morwy w alkoholu (spirytus lub wódka) z dodatkiem cukru. Morwa jest bogata w antocyjany, flawonoidy i inne związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.